Teollisen aurinkovoiman hankekehittäjä Skarta Energy on solminut n. 50 miljoonan euron projektirahoitussopimuksen. Uuden velkarahoituksen myötä Skarta Energy kykenee rahoittamaan rakenteilla olevia aurinkopuistohankkeitaan ja myös tulevia hankkeita. Neljännes Suomessa tällä hetkellä rakenteilla olevista puistoista on Skarta Energyn. Skarta Energyn ensimmäinen aurinkopuisto Pälkäneelle liitettiin verkkoon elokuussa ja Callion Pyhäjärvellä rakenteilla olevan aurinkopuiston kaupallinen tuotanto alkaa vielä vuoden 2024 loppupuolella. Nyt solmittu projektirahoitussopimus kohdistuu erityisesti Utajärvellä rakenteilla olevaan, yhteen Suomen suurimmista aurinkopuistoista. Rahoituksen järjestäjänä toimi SEB Corporate Finance ja rahoittajina SEB ja NIB.
Suomessa on Motivan Oy:n mukaan vähintään 1 MWp:n kokoisia aurinkosähköpuistoja tuotannossa 24 kpl ja näiden yhteenlaskettu sähköntuotantokapasiteetti vastaa 101 MWp:a (tilanne 3.10.2024). Rakennusvaiheessa on 420 MWp:a aurinkoenergiaa ja 12 aurinkopuistoa. Näistä hankkeista kolme on Skarta Energyn aurinkopuistoja.
Aurinkoenergian osuus Suomen energiantuotannosta kasvaa – neljännes rakenteilla olevista puistoista on Skarta Energyn
Skarta Energy on CapMan Infran ja NYAB AB:n yhteisomistama uusiutuvan energian kehittäjä ja tuottaja. Yritys on erikoistunut päästöttömiin teollisen mittakaavan aurinkovoimahankkeisiin.
Skarta Energyn rakenteilla olevista aurinkopuistoista suurin on Utajärvelle rakenteilla oleva103,2 MWp:n kokoinen puisto, joka nousee käytöstä poistetulle turvesuolle. Valmistuttuaan puisto tuottaa 94 GWh uusiutuvaa aurinkosähköä vuodessa, joka vastaa noin 16 000 kotitalouden vuotuista sähkönkulutusta. Hankkeen rakentaminen aloitettiin vuoden 2024 alussa. Rakentaminen kestää kaksi vuotta ja puisto on tarkoitus ottaa käyttöön vaiheittain, siten että kokonaisuus on valmis vuoden 2026 ensimmäisen puoliskon aikana.
Skarta Energyn Pälkäneelle rakennetun aurinkopuiston sähköntuotanto käynnistyi elokuun viimeisellä viikolla. Puisto otetaan käyttöön vaiheittain, ja nyt ensimmäisessä vaiheessa verkkoon on liitetty neljännes sen kapasiteetista. Valmistuttuaan koko puisto tuottaa vuosittain 4,9 GWh uusiutuvaa aurinkosähköä.
Kehitteillä on myös useita muita hankkeita.