Maanhankintaa uusiutuvan energian tarpeisiin

Maanhankintaa uusiutuvan energian tarpeisiin

Maanhankintaa uusiutuvan energian tarpeisiin tekevä Jari Maantila: Mikään ei voita ihmisten välistä aitoa kanssakäymistä, face to face!

Jari Maantila LKV on maaliskuussa 2023 aloittanut uusi maanomistajien yhteyshenkilö Skarta Energyllä.

Jari on alkutaipaleellaan Skartassa saanut oppia paljon uutta, mutta 33 vuoden kokemus kiinteistönvälityksestä on tarjonnut hyvän pohjan maanhankintaan uusiutuvan energian ja vetytalouden tarpeisiin.

Uusiutuva energia tarjoaa mahdollisuuden alueelliseen omavaraisuuteen, jonka kaikki kokevat etenkin vallitsevassa maailmantilanteessa tärkeäksi. Hyödynnämme erityisesti tuottamattomia ja alihyödynnettyjä maa-alueita ja tahdomme siten suojella myös metsien kasvua, Jari kertoo.

Skarta Energy on kiinnostunut kaikista tarjottavista maa-alueista. Käytännössä aurinkovoimakäyttöön tarvitaan riittävän lyhyt etäisyys voimalinjaan, maltilliset korkeuserot ja maaperän rakennettavuus. Maa-alueen koko on hyvä olla vähintään viisi hehtaaria, jopa satoihin hehtaareihin. Skartan pika-analyysin tuloksen soveltuvuudesta saa parhaimmillaan alle viikossa ja sen ollessa myönteinen edetään mahdolliseen aiesopimukseen ja sen jälkeen varsinaiseen analysointiin.

Parhaiten aurinkovoiman tuotanto onnistuu etelärannikolla ja siitä seuraavaksi länsirannikolla. Kauempana merestä auringon säteilyä saadaan vähemmän talteen.

Moni voi arvata, että aurinkoenergialle on Euroopassa parhaat edellytykset Espanjassa, mutta harvempi tietää, että pitkien valoisien kesäöiden takia toiseksi parhaat olosuhteet ovat Suomessa ja Ruotsissa, Jari valaisee.

Maanomistajat haluavat paitsi saada maanvuokrauksesta taloudellista hyötyä myös edistää omavaraisuutta ja kestävää energiasiirtymää. Skarta tarjoaa heille myös tietoa teknisiin ja esteettisiin kysymyksiin, kuten kuinka korkeita rakennelmista tulee ja kuinka kauas ne näkyvät.

Aurinkosähköpuisto ei välky, eikä se näy pitkälle, ympäristölle siitä ei juuri ole haittaa. Asennettujen aurinkopaneelien ympärille usein nouseva kasvillisuus luo vielä näkösuojaa. Minun silmääni paneelikentät ovat kuitenkin sellaisenaankin jopa kauniita, Jari kuvailee.

Matkapäiviä Jarille kertyy työssään joka viikko, kun hän käy tapaamassa maanomistajia ympäri Suomea. Se sopii hänelle paremmin kuin hyvin, sillä mikään ei voita aitoa ihmisten välistä kohtaamista. Maa-alueet hankitaan ostamalla tai vuokraamalla. Maanvuokrasopimukset tehdään useimmiten 50 vuodeksi ja tuottoa niistä saa usein jo ennen sähköntuotannon aloittamista.

Jaa kirjoitus somessa

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä
Jari Maantila
Jari Maantila
Land Acquisition Manager