Uusiutuvaa sähköä töpseleihin

Uusiutuvaa sähköä töpseleihin

Uusiutuvan energian suunnittelu, rakentaminen ja käyttö lisääntyy hyvää tahtia. Vihreän siirtymän tiimellyksessä saattavat jotkut fysiikan tai energiatalouden termit tai erityispiirteet aihepiiriä seuraaviltakin unohtua tai sotkeentua toisiinsa. Sitä on turha ihmetellä, sillä useimmilla meistä työelämässä vaikuttavista ihmisistä on kulunut päivä päivältä pitempi aika viimeisimmästä fysiikan tentistä – ja alalla otetaan jatkuvasti valtavia loikkia, joista takavuosien koulukirjoissa ei vielä osattu kertoa mitään.

Uusiutuva energia on kattokäsite

Uusiutuva energia on kattokäsite, jonka alla on mm. auringonvaloa (aurinkovoima), veden virtausta (vesivoima), ilman liikettä painealueiden välillä (tuulivoima), tai orgaanisia materiaaleja (bioenergia) hyödyntäviä energiamuotoja. Näistä jokaisen suunnittelu, sääntely, rakentaminen, lupakäsittely ja käyttö vaativat omanlaistaan erityisosaamista. Toisilla niistä on pitempi historia, osaan taas liittyy aivan uudenlaisia prosesseja.

Yhdelle voi olla riittävä tieto, että ”sähkö tulee töpselistä” ja toiselle on merkityksellistä se, mikä on suunnitellun aurinkovoimapuiston sähköntuotantokapasiteetti neliömetriä kohden.

Meille energia-alan parissa työskenteleville on paitsi tietysti tärkeää pysyä ajan tasalla alan viimeisimmistä kehityskuluista, myös osata viestiä asioista ymmärrettävästi ja johdonmukaisesti sidosryhmillemme. On tilanteita, joissa on hyödyllistä käyttää kattotermejä ja sivuuttaa energiamuotojen erityispiirteet, mutta toisaalla on ehdottoman tärkeää tunnistaa ja tunnustaa samat erityispiirteet. Yhdelle voi olla riittävä tieto, että ”sähkö tulee töpselistä” ja toiselle on merkityksellistä se, mikä on suunnitellun aurinkovoimapuiston sähköntuotantokapasiteetti neliömetriä kohden.

Aurinkovoimapuiston rakentamista edeltäviä selvityksiä voi kerääntyä laadittavaksi jopa viisitoista.

Ajatus soveltuu myös esimerkiksi uusiutuvan energian rakentamispäätöksiä edeltäviin lupaprosesseihin. Niissä on luonnollisesti mielekästä keskittyä vain kunkin energiamuodon aiheuttamiin vaikutuksiin, eikä soveltaa kaikkia uusiutuvan energian lupaehtoja yksittäiseen hankkeeseen. Aurinkovoimapuiston rakentamista edeltäviä selvityksiä voi kerääntyä laadittavaksi jopa viisitoista. Tällöin on tärkeää varmistua siitä, että kaikki selvitykset ovat nimenomaisesti aurinkovoimalle relevantteja – eikä käytetä yhtä uusiutuvan energian sapluunaa kaikille tuon kattotermin alla kehitettäville hankkeille.

Uusiutuvat energiamuodot täydentävät toisiaan ja huoltovarmuutta tukeva, toimiva kokonaisuus syntyy eri energiamuotoja yhdistelemällä sekä sujuvien lupa- ja selvityskäytäntöjen myötävaikutuksella. Niin saadaan puhdasta sähköä töpseleihin joka puolelle Suomea.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä
Jesse Huttunen
Jesse Huttunen
Head of Land Acquisition