Kohti luontopositiivisuutta

Kohti luontopositiivisuutta

Uusiutuvan sähkön tuotannon lisääminen on välttämätöntä, kun halutaan irtautua fossiilisista energianlähteistä. Aurinkovoima on yksi vähäpäästöisimmistä, nopeimmista ja maailmanlaajuisesti halvimmista keinoista lisätä uusiutuvan sähkön tuotantoa. Aurinkoenergia teollisessa mittakaavassa on keskeinen elementti myös Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Aurinkovoimalat tuottavat fossiilitonta sähköä uusituvasta aurinkoenergiasta. Kuten kaikella energiantuotannolla, myös aurinkoenergialla on myös ympäristövaikutuksia.

Aurinkovoimaloiden suurimmat päästöt syntyvät aurinkosähköjärjestelmissä käytettyjen laitteiden, etenkin aurinkopaneelien, materiaalien hankinnasta sekä laitteiden valmistamisesta.  Suuri osa aurinkopaneeleista valmistetaan Kiinassa, jossa käytetään vielä paljon fossiilisilla polttoaineilla tuotettua energiaa. Merkittävin paikallinen luontovaikutus aurinkovoimahankkeilla on energiainfrastruktuurin aiheuttamat maankäytön muutokset, jotka pirstovat, pienentävät ja heikentävät elinympäristöjä ja saattavat näin aiheuttaa yhdessä muun ihmistoiminnan kanssa lisäpainetta monille jo valmiiksi uhanalaistuneille lajeille ja luontotyypeille. Teollisen kokoluokan aurinkovoimalat vaativat suhteellisen suuria pinta-aloja, joten niiden paikalliset luontovaikutukset riippuvat pitkälti voimaloiden sijoittelusta.

Aurinkovoimaloiden päästöt kuitenkin kompensoituvat nopeasti, vain muutamassa vuodessa, ja siten niiden ympäristövaikutukset jäävät näiltä osin vähäisiksi.

Luontopositiivisuus tarkoittaa lähestymistapaa, jossa ihmisen toiminta ei ainoastaan vähennä luonnolle aiheutuvia haittoja, vaan myös edistää luonnon tilan paranemista. Se perustuu ajatukseen, että ekosysteemit ja luonnon monimuotoisuus voivat elpyä ja vahvistua, jos niitä tuetaan aktiivisesti.

Tiekartta ohjaa kohti luontopositiivisuutta

Tällä hetkellä keskitymme erityisesti toimintamme ilmastovaikutusten ja hiilidioksidipäästöjen tunnistamiseen ja pienentämiseen. Näiden toimien lisäksi arvioimme jatkuvasti luontovaikutuksiamme. Vuonna 2024 osallistuimme omistajamme CapManin johtamaan luontopositiivisuus -hankkeeseen. Osana hanketta, tunnistettiin olennaiset asiat, toimet negatiivisten vaikutusten vähentämiseksi tai poistamiseksi sekä mittareita näiden asioiden seuraamiseksi. Seuraavaksi työ jatkuu toimenpiteiden suunnittelulla.

”Luontopositiivisuus on pitkäaikainen ja jatkuva kehitysprosessi. Tulemme asettamaan konkreettisia, mitattavia tavoitteita, joiden avulla seuraamme edistymistämme ja teemme tarvittavia muutoksia toimintatapoihimme. Tämä varmistaa, että aurinkovoima ei pelkästään vähennä ilmastovaikutuksia, vaan myös tukee luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä ja vahvistamista”, sanoo Anna Korhonen, QEHS Manager, Skarta Energy.

Myös Suomen uusiutuvat ry on yhdessä konsulttitoimisto One Planetin (ent. Kari & Pantsar Co.) kanssa selvittänyt maatuulivoiman ja aurinkovoiman luontovaikutuksia Suomessa ja verrannut niitä muihin energiantuotantomuotoihin. Selvityksen tulokset osoittavat, että tuuli- ja aurinkovoiman luontovaikutukset ovat muita energiantuotantomuotoja pienemmät. Lue lisää: selvitys-suomen-tuulivoiman-ja-aurinkovoiman-luontovaikutukset.pdf

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä
Anna Korhonen
Anna Korhonen
HSEQ Manager