Skarta Energy suunnittelee aurinkovoimapuistoa Lieksaan

Skarta Energy suunnittelee aurinkovoimapuistoa Lieksaan

Skarta Energy suunnittelee aurinkovoimapuiston toteuttamista Lieksaan. Teollisen mittakaavan aurinkovoimalaitoksen sijoituspaikaksi on suunniteltu Lieksan kaupungin omistuksessa olevaa, entistä Lieksa-Nurmeksen lentokenttää lähialueineen. Toteutuessaan aurinkovoimapuiston arvioitu paneeliteho olisi noin 80 MW, kokonaispinta-ala olisi noin 160 hehtaaria ja investoinnin suuruus 60 Milj. €. Ensimmäinen selvitysvaihe on tarkoitus toteuttaa vuoden 2024 aikana. Tämänhetkisen arvion mukaan energiantuotanto Lieksassa käynnistyisi vuoden 2026 aikana. 

Itä-Suomi on kärsinyt tuulivoiman rakentamiseen liittyvistä haasteista. Rajavalvontaan liittyvät tutkat rajoittavat tuulivoiman kaavoittamista alueelle. Samaan aikaan kehitystä hidastaa olemassa oleva sähkönsiirtoverkko, joka ei tällä hetkellä mahdollista alueen aurinko- ja tuulivoimapotentiaalin täysimääräistä hyödyntämistä.  

Itä-Suomi kaipaa räätälöityjä, paikallisia energiaratkaisuja

”Energia-ala on juuri nyt merkittävässä murroksessa ja tämä tuo myös Itä-Suomeen aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Päästöttömästi tuotettu uusiutuva energia on elinehto tulevien vuosikymmenten suurille teollisille investoinneille. Tässä aurinkovoima sopii erityisen hyvin Pohjois-Karjalaan, jossa tuulivoiman rakentaminen ei ole toistaiseksi ollut mahdollista. Aurinkovoimapuiston toiminta-aika on noin 40 vuotta, joten tulemme paikkakunnalle jäädäksemme”, Vikke Saarelainen, Skarta Energyn varatoimitusjohtaja summaa.

Lieksan kaupunki on sitoutunut vähentämään ilmastopäästöjä uusiutuvaa energiaa ja kiertotaloutta lisäämällä sekä energiatehokkuutta parantamalla. Lieksan kaupunki on mukana hiilineutraalien kuntien verkostossa (HINKU), samoin kuin kunta-alan energiatehokkuussopimuksessa (KETS). 

”Uusiutuvan energian lisääminen alueella auttaa kaupungin ilmastotavoitteiden saavuttamisesta,” Lieksan vt. kaupunginjohtaja Arto Sihvonen summaa.

Sijoituspaikaksi suunnitellaan vuonna 2022 suljettua lentokenttää

”Lieksa-Nurmes lentopaikan pitäjänä toimi Lieksa-Nurmeksen Lentokenttä Oy kesäkuuhun 2022 asti, jolloin lentokenttäyhtiö lakkautettiin. Lentopaikalla ei ole lakkauttamisen jälkeen ollut lentopaikan pitäjää ja vaadittavaa päällikköä, ja lentopaikka on ollut suljettuna. Kaupunki on tiedustellut puolustus- ja rajaviranomaisilta tarvetta lentokentän käyttöön. Käytyjen keskustelujen pohjalta on todettava, ettei lentopaikalle ole tarvetta näiden viranomaisten taholta”, Sihvonen kertoo.

Lieksan kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 6.11.2023 aiesopimuksen Skarta Energyn kanssa. 

 

Lisätietoja 

Skarta Energy Oy, varatoimitusjohtaja Vikke Saarelainen
vikke.saarelainen@skarta.fi, p. 040 754 4429  

Lieksan kaupunki, vt. kaupunginjohtaja Arto Sihvonen
arto.sihvonen@lieksa.fi, p. 040 1044
001

 

Kuva: Panu Puranen.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä
Vikke Saarelainen
Vikke Saarelainen
Executive Vice President